Bestnya ari ni...sejuk ja rasa..ptg tadi ujan sampai
sekarang pon tak berenti lagi...hilang la rasa panas
yang melanda...
ari ni pas balik keje..mula la operasi memasak
memandangkan asben pon cuti ari ni & esok
kalau tak..jgn harap la zura nak memasak
kalau masak pon mmg tak abis sbb asben
keja..nak makan sorang pon tak lalu
2..3 ari lepas..zura jejalan blog resepi kwn-kwn
pastu nampak satu resepi ni kat blog
Kak Wana iaitu Asam Pedas Ikan Kembung
kebetulan bahan pon dah ada...zura
pon cuba try ikut resepinya..
zura bagi resepi..sapa nak cuba try la..
tp zura ubah skit resepinya...
ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG
6 ekor ikan kembung disiang dan dibersihkan
(lumurkan ikan dgn serbuk kunyit & garam kemudian digoreng)
6 sudu cili kering (dikisar)
1 labu bawang besar (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
sedikit belacan (dikisar)
4 tangkai cabai merah (dikisar)
6 tangkai cabai melaka (dikisar)
1 biji tomato besar (dikisar asing)
Daun kesum
6 sudu air asam jawa
Garam
Sedikit air
Cara-caranya :
- Goreng ikan terlebih dahulu
- Kemudian tumis bahan kisar hingga naik minyak
- Masukkan tomato yg dikisar, air asam jawa dan sedikit air
- Bila kuah menggelegak sesuaikan rasa dgn garam
- Masukkan daun kesom dan kacau hingga sebati
- Tutup api dan curahkan kuah tadi ke atas ikan goreng
Tiada ulasan:
Catat Ulasan