Askum...salam hari jumaat...
semalam zura buat kek epal...tingin nak buat kek nie lama dah...bila tgk tuan blog yg lain dah buat...nak la jugak try...cuma zura ubah ja resepi...sbb guna bahan yg ada jaa....sedap...dgn bau haruman serbuk kayu manis..teringat lak pai epal McD...hehe...nak tak resepi....resepi asal zura amik dari Teratak Impian . Nama kek pon zura ubah....Kek Epal Harum....sbb bau harum kayu manis tu la...
KEK EPAL HARUM
Bahan-bahannya :
Bahan A
250 g butter (cap Puteri yg peket)
230 g gula halus (zura guna 200gm)
Bahan B
5 biji telur
Bahan C
120 ml yogurt (saya guna krim masam sahaja) (zura guna 3 tudung susu segar)
Bahan D
315 g tepung gandum
1 tsp baking powder
1/4 sodium bikarbonat (yg ni tak guna)
250 g butter (cap Puteri yg peket)
230 g gula halus (zura guna 200gm)
Bahan B
5 biji telur
Bahan C
120 ml yogurt (saya guna krim masam sahaja) (zura guna 3 tudung susu segar)
Bahan D
315 g tepung gandum
1 tsp baking powder
1/4 sodium bikarbonat (yg ni tak guna)
Bahan E
3 biji epal hijau dibuang kulit dan potong kiub
50 g sultana (yang ni tak letak)
1/2 tsp serbuk kayu manis air masak setengah cawan
3 biji epal hijau dibuang kulit dan potong kiub
50 g sultana (yang ni tak letak)
1/2 tsp serbuk kayu manis air masak setengah cawan
Cara Membuatnya
1. Pukul A sampai kembang.
2. Tambah B dan pukul lagi sampai kembang dan ringan
3. Kemudian masukkan C dan D secara berselang-seli.
4. Maukkan bahan E. Gaul sebati dengan sudip kayu saja. zura masukkan air sbb bahan terlalu likat.
5. Panaskan oven.
6. Ambil loyang kek 9", sapu minyak dan lapisi dengan kertas minyak.
7. Tuang adunan kek tadi dan bakar pada suhu 175 darjah selsius untuk 60 minit (atau sampai masak).
8. Kemudian sejukkan kek.
2. Tambah B dan pukul lagi sampai kembang dan ringan
3. Kemudian masukkan C dan D secara berselang-seli.
4. Maukkan bahan E. Gaul sebati dengan sudip kayu saja. zura masukkan air sbb bahan terlalu likat.
5. Panaskan oven.
6. Ambil loyang kek 9", sapu minyak dan lapisi dengan kertas minyak.
7. Tuang adunan kek tadi dan bakar pada suhu 175 darjah selsius untuk 60 minit (atau sampai masak).
8. Kemudian sejukkan kek.
zura terbeli marjerin peket cap Puteri..jadi malas nak beli yg lain..jadi zura guna la..ok gak..sedap..selalu zura guna majerin Daisy..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan