askum...lama btul zura tak berblog...raya haji pon sederhana ja...takdak apa yg menarik utk dikongsi...tapi kali nie zura nak berkongsi resepi kek yang zura buat masa raya haji baru-baru nie...kalau ada yang nak try tu...sila la..
KEK MARBLE MOCHA
Bahan-bahan A :
250 gm butter (zura guna Cap Daisy dlm tin)
210 gm gula kastor
5 biji telur ayam Gred A
1/2 kotak susu segar
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar ovalet
Bahan-bahan B :
240 gm tepung gandum (zura guna tepung kek)
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar mocha paste + dgn satu sudu besar milo + 1/2 cawan air panas (air jgn byk sgt)
Cara-cara :
1. Pukul butter, ovalet dgn gula hingga betul-betul kembang
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan diikuti dgn esen vanila
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu segar
4. Teruskan memukul adunan dengan perlahan untuk seketika sehingga sebati
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian bekas yang berasingan. Satu bahagian ditambah dgn mocha paste dan satu lagi dgn warna asal.
6. Alas loyang dgn paper dan sapu butter
7. Bahagikan adunan tadi dgn kreativiti sendiri.
8. Bakar dgn suhu 175 darjah celsius hingga masak (ikut jenis oven)
KEK MARBLE MOCHA
Bahan-bahan A :
250 gm butter (zura guna Cap Daisy dlm tin)
210 gm gula kastor
5 biji telur ayam Gred A
1/2 kotak susu segar
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar ovalet
Bahan-bahan B :
240 gm tepung gandum (zura guna tepung kek)
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar mocha paste + dgn satu sudu besar milo + 1/2 cawan air panas (air jgn byk sgt)
Cara-cara :
1. Pukul butter, ovalet dgn gula hingga betul-betul kembang
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan diikuti dgn esen vanila
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu segar
4. Teruskan memukul adunan dengan perlahan untuk seketika sehingga sebati
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian bekas yang berasingan. Satu bahagian ditambah dgn mocha paste dan satu lagi dgn warna asal.
6. Alas loyang dgn paper dan sapu butter
7. Bahagikan adunan tadi dgn kreativiti sendiri.
8. Bakar dgn suhu 175 darjah celsius hingga masak (ikut jenis oven)
Kek nie mmg rasa sedap....susu segar melembapkan kek nie...
KEK VANILLA CHIP
Bahab-bahan :
1 1/2 cawan gula halus
250 gm butter
1 sudu besar ovalet
2 sudu besar susu pekat
2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanilla
5 biji telur Gred A
2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan coklat urai
1/2 kotak susu segar
Cara-cara :
Pukul gula, ovalet & butter hingga kembang.
Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul rata
Tambahkan esen vanilla dan susu pekat. Gaul rata. Kemudian masukkan susu segar.
Diikuti dgn tepung yang sudah diayak dgn serbuk penaik. Gaul rata.
Masukkan coklat urai dan kacau hingga sebati.
Masukkan dalam loyang yang di alas dgn paper & butter.
Bakar dgn suhu 175 darjah celsius hingga masak.
Bahab-bahan :
1 1/2 cawan gula halus
250 gm butter
1 sudu besar ovalet
2 sudu besar susu pekat
2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanilla
5 biji telur Gred A
2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan coklat urai
1/2 kotak susu segar
Cara-cara :
Pukul gula, ovalet & butter hingga kembang.
Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul rata
Tambahkan esen vanilla dan susu pekat. Gaul rata. Kemudian masukkan susu segar.
Diikuti dgn tepung yang sudah diayak dgn serbuk penaik. Gaul rata.
Masukkan coklat urai dan kacau hingga sebati.
Masukkan dalam loyang yang di alas dgn paper & butter.
Bakar dgn suhu 175 darjah celsius hingga masak.
5 ulasan:
nmpak sdp nnti nk sruh adik buat
salam kak..
sedapnye kek tu..
nampak gebu je..sedappp!!!
>> kak maiyah : cuba tau..zura pon amik dari internet..mmg sedapppp
>> tuya : try..sbb mmg sedap...bkn puji tapi mmg betol..hehehe
kek vanila cip...mesti best kan... terima kasih zura kongsi resepi ini..semoga bertambahlah ilmu dalam pembuatan kek lagi...
Catat Ulasan