as'kum...bersawang sungguh blog zura nih...
ari nie rasa nak demam & selsema lak...musim demam kot..???
ok la...semalam zura try satu resepi nie...kebetulan roti ada lebih yg nak hampir
tarikh luput....pastu kebetulan lak tgh belek-belek resepi...
tgh mengumpul segala resepi pastu nak failkan...mengikut jenis resepi
kemudian terjumpalah resepi bingka roti berjagung...bahan-bahan pon dah ada..
apalagi...zura pon godek-godek la buat....
cuba la..mmg sedap....nie antara bahannya :
BINGKA ROTI BERJAGUNG
Bahan-bahan :
3 biji telur
150gm gula castor
100gm mentega (dicairkan)
1/2 sudu kecil garam galus
300gm roti
200gm tepung gandum (zura guna tepung kek)
1 liter santan (1 liter susu segar @ 500ml susu segar + 500ml santan)
200gm jagung krim manis tin (zura guna 1 tin)
Cara-cara :
Pukul sebati telur dan gula. Masukkan mentega cair, diikuti santan @ susu segar, tepung gandun dan garam halus. Carik-carikkan roti dan masukkan dalam adunan tadi. Rendam selama 15min - 20min. Masukkan jagung tin dan kacau sebati. Sapukan mentega pada loyang bingka @ loyang biasa dan alaskan dgn kertas kek. Bakar dlm oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 darjah celcius selama lebih kurang sejam @ lebih mengikut oven masing-masing.
2 ulasan:
wah sdpnya, lama tak hapdet sibuk memasak ke :D
>> kak maiyah : takdak apa nak apdet...lgpun bz keje....tak la selalu masak..kalau asben cuti ja masak...zura suka masak pastu cuba pelbagai resepi..tak pandai sgt masak kdg rujuk gak resepi..sikit sebyk tu leh syare dgn kwn-kwn...
Catat Ulasan